Home Monografie

 

Inceputurile invatamantului la Buzau


Din cauza epidemiei de holera si a lipsei localului necesar, prima scoala publica din Buzau incepe sa functioneze din 18 aprilie 1832, intr-o casa insalubra din mahalaua Greci, aproape de iazul morilor, primul director si profesor fiind Dionisie Romano, la numai 26 ani.

In primul an, Scoala Nationala, incepatoare sau publica, avea 50 de elevi, impartitit in 3 clase; scoala avea 6 banci, iar ca material didactic cateva exemplare din “tablele citirii, catihis si aritmetica”, dupa cum mentiona Dionisie Romano intr-un raport din 21 aprilie 1832 trimis Euforiei Scoalelor Nationale.

Anul scolar avea doua semestre, cu examene la sfarsitul fiecarui semestru si un examen la finele anului, in prezenta reprezentantilor autoritatilor locale, a parintilor elevilor si a unor invitati

Ca obiecte de studiu, in clasa I se preda “citirea dupa tabla si scrierea dupa model; citirea sloboda, scrierea curata, declinatii si conjugari de aritmetica si cele patru conjugari”; la clasa a II-a “catihisul, geografia, frangerile de aritmetica si scurtari de gramatica”, la clasa a III-a, predarea se facea dupa sistemul lancasterian.

Examenul final avea loc in prezenta unor invitati: autoritati, membrii comitetului de inspectie si parinti, iar notarea se facea cu note de la 1 la 4: “elevii silitori erau notati cu 1 simplu sau 1 eminent, cei de mijloc cu 2 si 3, iar cei slabi, cu 4”.

Pentru a urmari mai bine pregatirea elevilor, Dionisie Romano, adept al unei fructuoase colaborari parinti – scoala, a instituit un sistem de corespondenta si intalniri periodice cu parinti, fiind initiatorul primului carnet de note al elevului.

In raportul sau din 6 iulie 1832, adresat Eforiei Scoalelor, Dionisie Romano mentioneaza ca incaperile folosite ca local de scoala sunt insuficiente, imobilul – o casuta in mijlocul unui lac – fiind intr-o stare rea (ploua prin acoperis, iar sobele lipseau).

Impresionat de staruintele inimosului profesor, episcopul Chesarie ia initiativa ridicarii unui local corespunzator, lucrare inceputa la 14 septembrie 1833 si incheiata la 10 decembrie, acelasi an.

Noul local era situat in Ulita targului, pe un teren aflat in proprietatea bisericii “Sf. Voievozi”, astazi biserica “Sf. Ingeri” din centru, de la care Dionisie Romano a imprumutat si unele materiale.

Manualele si dotarea scolii

Infiintarea scolii publice la Buzau gasea autoritatile vremii nepregatite, atat in ceea ce priveste asigurarea unui local adecvat cat si in privinta manualelor necesara elevilor pentru studiu. Lipsa acestora aeste suplinita de “pasiunea si devotiunea” lui Dionisie Romano care editeaza manuale la Tipografia Episcopiei, scrise de el sau traduceri si adaptari. Dintre acestea, amintim “Abecedarul romanesc” in editiile din: 1834, 1835, 1837, 1839 si “Biblioteca Tinerilor incepatori sau intaiele cunostinte”, intre 1837 – 1938, care cuprindea elemente de aritmetica si informatii despre vreme, pamant, univers, monede, masuri si greutati. In privinta mobilierului, in 1832 existau 6 banci, in 1835 erau 10 banci, in 1843 – 8 banci si 6 semicercuri.

Cat timp a functionat la Scoala Incepatoare, Dionisie Romano solicita Eforiei Scoalelor Nationale sa trimita manuale. Astfel, in 1836 cere 10 catihise si 10 gramatici, la 30 ianuarie 1842 dorea, pentru “scolarii incepatori” “50 manuale de catihism si 20 caligrafii mici” iar in 1843: 20 de catihise, 20 de aritmetici, 20 de caligrafii mari si 20 mici, 20 abecedare si 20 deprinderi asupra cititului, precum si un regulament al scoalelor, care sa lamureasca modul cum trebuia sa se desfasoare activitatea didactica.

Ilustrul carturar a organizat si prima biblioteca din oras, aici la Scoala Nationala, cu lucrarile tiparite de el si de alti carturari buzoieni, cu cele trimise de Eforie, ajungand la 85 de volume, in 1843, an in care Dionisie Romano isi incheie stralucita activitate didactica la Buzau.

Scoala Normala sau Preparandie

Din 1838 scoala devine Preparandie sau Scoala Normala deoarece pe langa elevi de curs primar, aici incep sa fie pregatiti viitorii invatatori pentru scolile satesti (candidatii de invatatori); scoala era organizata pe 3 clase, iar din 1837 se adauga si clasa a IV-a. Porunca Eforiei Scoalelor Nationale era ca profesorii din scoli sa “pregateasca tineri trebuinciosi la locurile vacante de prin judete”.

Scoala in cautarea unui loc adecvat

Dupa 1838, atat Dionisie Romano, pana in 1843, cat si cei care i-au urmat la conducerea Scolii nationale din Buzau sunt preocupati pentru construirea unui local corespunzator.

In 1839 incepe constructia unei noi cladiri. Data provizorie in folosinta la 16 septembrie 1840 cladirea este terminata in 1842. Sala de clasa masura 7 stanjeni lungine si 4 stanjeni latime, cladirea mai dispunand de inca o sala si alte doua camere. Scoala a functionat in acest imobil “pana ce magistratul va cladi o scoala potrivita cu trebuinta”, noua constructie urmand sa fie folosita si pentru pregatirea invatatorilor de la sate.

In scurt timp si acest local s-a dovedit neincapator, cererilor de reparatii si modificari nu li s-au dat curs, iar lucrarile la noua cladire au fost oprite de autoritatile locale. Nepasarea si reaua vointa manifestate de acestia, greutatile si piedicile nu l-au demobilizat pe inimosul si entuziastul Dionisie Romano, care va reusi sa realizeze un local de scoala, corespunzator destinatiei, primul din acest gen din Muntenia. Noua scoala se afla pe “ulita ce merge de la Manolache Bogasierul la Manastirea Banu” si era compusa (1843) din trei cladiri: una cu doua odai si o sala mare, podite cu scanduri, folosita pentru tinerea cursurilor, a doua, cu doua odai, pardosite cu caramida, si a treia, atenanse. Ca mobilier si material didactic, scoala dispunea de opt banci, sase semicercuri, zece table de fier alb,o tabla mare pentru aritmetica, o tabla mica cu litere pentru scris la nisip, un scaun, o masa, sapte harti (Europa, Asia, Africa, America, Oceania, Mapamondul, Romania) si un dulap in care se pastrau ”cartile bibliotecii acestui oras”.

1832-1843 este perioada in care Dionisie Romano sa aflat la conducerea scolii din Buzau.

La 8 septembrie 1843 este numit profesor si director Scarlat Turnavitu, secondat, mai tarziu de Ion Costinescu.

Roadele scolii romanesti incep sa apara. Ion Costinescu, fostul elev al Scolii Nationale, ajunge invatator, apoi profesor si publicist. El se alatura celorlalti carturari ai vremii scriind sau traducand carti din limba franceza atat de necesare tinerilor. Astfel, el editeaza “Prescurtarea de geografie (universala)” in 1839 si traduce “Cel dintai plutitor” de S.Gessner in 1840, iar mai tarziu, in 1870 tipareste la Bucuresti “Vocabularul romano – francesu” (720 p), fiind “primul si singurul Dictionar explicativ general al limbii romane”, dupa cum afirma, in 1966, M.Seche in “Schita de istorie a lexicografiei romane”.

La Scoala Publica din Buzau au mai predat Vasile Gradeanu si Ion Filimon, ultimul fiind si director pana in septembrie 1848 cand peste 50 de intelectuali buzoieni, printre care si ei, sunt arestati de trupele tariste pentru implicarea lor in miscarea revolutionara. Din noiembrie 1848, Ocarmuirea orasului este somata sa inchida scolile “din lipsa de invatatori, cei mai multi fiind arestati”. In perioada ocupatiei orasului de catre trupele ruse, scolile raman inchise pana in 1851. A urmat o reocuparea a Buzaului de catre armata tarista (1853, razboiul Crimeei), apoi de catre armata austriaca (1854-1856).

In 1851 scolile isi redeschid portile. La Scoala Nationala este numit director Canella Cioragarleanu. Fostul elev al lui Dionisie Romano, C. Canella se va afirma ca un remarcabil lingvist si publicist. El va edita primul ziar politic buzoian, “Independenta Romana” (1874-1886), a doua publicatie a orasului, o foaie politica, literara si comerciala scrisa in spirit polemic.

La un an de la redeschidere, in 1852, Scoala Nationala din Buzau este vizata de Petrache Poenaru, membru al Eforiei Scoalelor care impune demixtarea unitatii.

Scoala Primara de Baieti nr.1

Noua cladire, realizata prin subscriptie publica, a fost inaugurate la 15 octombrie 1865. Era o scoala impunatoare pentru acea vreme, construita in stil neoclasic, situata pe locul actualei Scoli Episcop Dionisie Romano, pe strada care lega odinioara Aleea Episcopiei de Biserica Banu.

Prima scoala publica din Buzau, infiintata de Dionisie Romano in 1832, devine acum Scoala Primara de Baieti Nr.1. Din datele statistice rezulta ca aceasta unitate scolara, in anul 1867, avea 351 de elevi si 5 invatatori.

Scoala nationala – pepiniera viitoarelor scoli buzoiene

Timp de peste trei decenii unitatea scolara infiintata de ierodiaconul Dionisie Romano a fost singura scoala publica din Buzau, in afara celor particulare. Datorita conditiilor socio-politice favorabile, dupa actul Unirii de la 1859, invatamantul din Romania cunoaste o dezvoltare semnificativa. Ca urmare a cresterii populatiei urbane si a dorintei parintilor de a-si da copii la invatatura. Scoala de Baieti Nr.1 devine neincapatoare. De aceea, de aici, se despart clase, rand pe rand, infiintandu-se noi unitati scolare.

Din cauza demixtarii impuse in 1852, cu elevele existente la Scoala Nationala s-a format Scoala de Fete Nr.1, care se va muta intr-un alt local.

Tot de la Scoala Primara de Baieti Nr. 1, prin 1867, se desprinde o noua clasa I, de fete, paralela, luata la bugetul Ministerului in anul scolar 1868/1869 ca unitate aparte si denumita in actele vremii Scoala Divizionara de Fete Nr. 2, care urma sa-si completeze ciclul de patru clase in cativa ani.

Pentru Scoala Divizionara de Fete Nr. 2 se construieste o frumoasa cladire, intre 1894/1895, pe Bulevardul Nicolae Balcescu. Scoala de Fete se muta in noul local in anul scolar 1895/1896, impreuna cu Scoala Primara de Baieti Nr. 3, careia Ministerul ii schimba nr.3 in 2, din cele doua unitati provenind actuala Scoala Nr.1. Scoala Nr.3 a luat fiinta in 1892, functionand o vreme numai cu cls.I si a II-a, intr-o casa de pe strada Panduri, nr.16, sub conducerea invatatorului I.Sburlan. In acelasi mod ia fiinta Scoala primara de Baieti Nr.2, in luna mai 1867, tot ca divizionara a Scolii de Baieti Nr.1, de care se desparte de 1868, avand ca director pe invatatorul Ioan Dragonescu.

Trebuie subliniat faptul ca de la aceasta scoala s-au “infratit” celelalte scoli ale Buzaului. Scoala noastra a fost cu adevarat o “pepiniera” a invatamantului primar buzoian din secolul al XIX-lea.

Scoala in perioada 1890 – 1948

La cumpana dintre secole, Buzaul se dezvolta impetuos. In 1894 populatia ajunge la 19.247 de locuitori, din care 63,3% erau analfabeti. In oras existau 5 scoli primare de baieti si 3 fete, din care doua de baieti si una de fete erau particulare. Datorita primarului Nicu I. Constantinescu, la inceputul sec. al XX-lea Buzaul devine un oras modern (urbanistic), simbolul sau fiind Palatul Comunal (1903).

Invatamantul buzoian se extinde, atat prin numar de unitati scolare cat si prin formele de scolarizare (se infiinteaza scoli profesionale, secundare, confesionale).

La scoala noastra numarul elevilor este in crestere. In 1905, pe langa scoala functiona si un curs pentru adulti

Din anul scolar 1922/1923 aici a functionat scoala secundara de fete (cunoscuta la inceput si sub denumirea de Externatul de fete), pana la 1931 cand scoala s-a mutat in noul local construit in strada Independentei, astazi Colegiul National “Mihai Eminescu”.

Din datele culese de la Arhivele Nationale, filiala Buzau, va prezentam directorii care au condus cele doua unitati ale Scolii “Dionisie Episcopul”, in perioada la care facem referire.

Directorii Scolii Primare de Baieti Nr.1 “Dionisie Episcopul” (1917 - 1948)

P.N. Serbanescu nov. 1917 – nov. 1919

D.Sburlan nov. 1919 – mai 1920

Panait Volanescu mai 1920 – feb. 1921

I.Iordache feb – dec 1921

I.D.Coman feb. 1930 – nov. 1933

I.V.Mihail nov.1933 – nov.1937

Constantin Manolache nov.1937 – sept.1942

Constantin Cazan sept.1942 – ian.1943

Constantin Manolache ian.1943 – nov.1947

A.Popescu nov.1947 – iunie 1948

Directorii Scolii Primare de Fete Nr.1 “Dionisie Episcopul” (1898 - 1946)

Lucia Nebetide nov.1898 – sept.1909

L.A.Dobrescu sept.1909 – nov.1916

Eufrosina I.Dumitrescu ian.1918 – nov.1930

Elena Coman mai 1933 – sept.1940

Aneta Stefanescu sept.1940 – dec.1942

Elena Coman ian.1943 – nov.1946

SCOALA EPISCOP DIONISIE ROMANO – CONTINUATOAREA

PRIMEI SCOLI PUBLICE BUZOIENE

Pana la reconstructia localului propriu, intre 1956 – 1959, dupa marturiile fostilor elevi, clasele au functionat, provizoriu, in cladirea din str. Al.Marghiloman, nr.29,cat si in Bariera Brailei.

Sub conducerea comunista a vremii, numele de “Dionisie Episcopul” a fost inlaturat. De asemenea, din motive ideologice, invatamantul a cunoscut mari transformari de structura, schimbari de nume si de numere ale unitatilor scolare. Din documentele ramase in arhiva scolii noastre rezulta ca in anul scolar 1950 – 1951 denumirea unitatii era de Scoala Elementara Mixta Nr.9, in anul scolar 1955 – 1956 unitatea devine Scoala Elementara de 7 Ani nr.5 Buzau, iar din 1963 – 1964 Scoala Generala de 8 Ani Nr.5 Buzau. Din 1965 pana in 1985 titulatura a fost de “Scoala Generala Nr.5” Buzau.

Titulatura Scoala cu cls. I-VIII Nr. 5 a fost in vigoare din 1985 pana in 2002, iar din aprilie 2002 cand scoala a implinit 170 de ani de la infiintare i s-a atribuit numele parintelui invatamantului buzoian: Scoala cu cls. I-VIII “Episcop Dionisie Romano” Buzau.

Directorii scolii

1951 – 2010

1951-1959 director Dobrescu Veronica

1960-1963 director Mihaescu Maria

1964-1965 director Petre Dumitru

1965-1966 director Moga Georgeta

director adj. Dinu Gheorghe

1966-1968 director Moga Georgeta

director adj. Dinu Gheorghe

1968-1969 director Moga Georgeta

director adj. Teodorescu Marioara

1969-1970 director Moga Georgeta

1970-1972 director Badau Ioan

1972-1980 director Ganea Gheorghe

1980-1982 director Urse Elena

1982-1984 director Urse Elena

director adj. Solzea Cornelia

1985-1988 dector Urse Elena

director adj. Bodea Filomela

1988-1990 director Bodea Filomela

director adj. Ghita Ion

1990-1991 director Bodea Filomela

director adj. Belinschi Iosif

1991-1996 director Bodea Filomela

director adj. Ghita Ion

1996-2003 director Dragulin Elena

director adj. Dima Luminita

2003-2005 director Dima Luminita

2005-2006 director Sarafolean Nicoleta

director adj. Popescu Iulian

2006-2007 director Sarafolean Nicoleta

director adj. Chirac Mihaela

2007-2010 director Sarafolean Nicoleta

director adj. Matei Stela

2010 - 2011 director Sarafolean Nicoleta

2011 - 2012 director Sarafolean Nicoleta

2012 - 2013 director Chirac Mihaela

2013 - 2014 director Chirac Mihaela

2014 - 2015 director Chirac Mihaela

2015 - 2016 director Tanase Mihaela


Absolventi ai Scolii Gimnaziale “Episcop Dionisie Romano” Buzau

Laurentiu Filipescu (nascut la 26 noiembrie 1941) a absolvit Scoala cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano in 1955, Liceul “B.P.Hasdeu” in 1959 si facultatea de Chimie Industriala a Politehnicii Bucuresti in 1965. Este profesor Universitar la Facultatea de Chimie Industriala din Bucuresti.

Constantin Ciurea, absolvent al Scolii cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano in 1960, al Liceului “B.P.Hasdeu” in 1964 si al Facultatii de Fizica a Universitatii “AL.I.Cuza”. A ocupat diferite functii de conducere: director al liceului, inspector general si inspector general adjunct. Dintre lucrarile realizate mentionam: “Dispozitiv experimental pentru studiul spectrelor de absorbtie”, “Modelarea dezintegrarii radioactive”, “Spectroscopia atomica de absorbtie”.

Ioan Paunescu, este profesor universitar doctor inginer. A absolvit Facultatea de Mecanica a Institutului Politehnic Bucuresti in 1965. Activitatea didactica este prodigioasa: 67 de lucrari stiintifice publicate in reviste din tara si in strainatate, autor a 7 carti si 2 brevere de inventii.

Luminita Toader, a absolvit Scolii cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano, Liceul de Arta din Ploiesti si Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti (1974). A fost profesor de desen la scoli din judet. Luminita Toader este mebru afilialei U.A.P. Buzau din 1976, unde expune lucrari de grafica si de picture; participa cu lucrari la diferite expozitii organizate in tara.

Paula Mihai, a absolvit Scolii cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano in 1971, Liceul “B.P.Hasdeu” in 1975 si Facultatea de Chimie a Universitatii Bucuresti. Profesor de chimie la Gr. Sc. “C.Nenitescu” Buzau. In prezent este inspector la I.S.J. Buzau.

Viorica Dobrescu, a fost eleva Scolii Elementare nr.5, intre 1952 – 1959, dupa care a urmat Scoala Pedagogica de 6 ani din Buzau (1959 - 1965). Si-a inceput cariera de invatator la scoli din mediul rural. In 1976 se titularizeaza, prin concurs, la scoala noastra. Rezultatele obtinute in activitatea o indreptatesc sa fie mandra ca a invatat si a predat la aceasta unitate scolara, incheindu-si cariera in anul 2002.

Zamfir Daniela, a absolvit Scoala cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano in 1989. In prezent este asistent universitar la Facultatea de Geografie a Universitatii Bucuresti.

Popa Mirela, absolventa a Scolii cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano, este asistent universitar si doctorant la Facultatea de Fizica de la Magurele a Universitatii Bucuresti; urmeaza cursuri postuniversitare in S.U.A.

Voinea Anca Nicoleta, este absolventa a Scolii cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano in 1991, a Liceului “B.P.Hasdeu” in 1995 si a Facultatii de Matematica in 1999. In prezent este preparator la Universitatea Tehnica de Constructii si la Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti.

Surugiu George Silvian, redactor sef al Redactiei Stiri Externe la Tele7abc Romania, Bucuresti. A absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, Universitatea Bucuresti, in 1998, iar in 2001 Master in Managementul Institutiei de Presa cu tema: Managementul timpului in televiziune. Intre 1998 – 2001 a fost trimis, ca “Polling Supervisor” in misiunile O.S.C.E. demonitorizare a alegerilor din Bosnia-Hertegovina, in Republica Belarus si in Kosovo. Are doua lucrari publicate in “Anualele Universitatii Spiru Haret”, seria jurnalistica.

Tudor Adinel, a absolvit Scolii cu cls. I-VIII Episcop Dionisie Romano, in 1992. El a adus scolii cea mai buna clasificare a unui elev la Olimpiada nationala: Premiul I la fizica (al III-lea punctaj pe tara) in 1992. Seria rezultatelor foarte bune in liceu B.P.Hasdeu obtinand in fiecare an premiul I la fizica la Olimpiada Nationala. Studiile universitare le-a urmat la Departamentul de Stiinte Ingineresti, Computer Science, in limba engleza.

Urse Cristian, absolvent al scolii in 1988. S-a evidentiat prin calificarea la Faza Nationala a Olimpiadei de Matematica (mentiune, in 1997) si la Olimpiada de Fizica, 1988. Dupa absolvirea liceului “B.P.Hasdeu”, in 1992, a urmat Facultatea de Informatica si Facultatea de Stiinte Sociale a Universitatii Bucuresti. A fost bursier in S.U.A. la cursuri postuniversitare.

Scarlatoiu Grigore, a absolvit gimnaziul in 1985. Dupa terminarea studiilor universitare (limbi straine) a ajuns crainic la televiziunea coreeana si a fost ales cetatean de onoare a orasului Seul (Coreea de Sud).